Soja se v české republice pěstovala již před mnoha lety, pak ale upadla do zapomnění.
Sója pochází z jihovýchodní Asie. Je to jednoletá luštěnina keříčkovitého typu, silně ochlupená, při dozrávání žloutne.
Květy jsou drobné, uspořádané po 3-8 do hroznů. Korunní lístky jsou bílé nebo fialové až světle fialové. Plody jsou lusky 25-70 mm dlouhé a počet semen v lusku je 1-4. Na jedné rostlině se tvoří 20-40 lusků. Semena jsou kulatá nebo oválná.
pěstování: Za příznivých teplotních a vláhových podmínek vzchází za 10-12 dnů. Při 14 °C se růst zastavuje. Jarovizace trvá 10-14 dní a nastává při teplotě 20-25 °C. Náročnější na teplo je rostlina od období květu až do vytvoření semen. Sója je rostlina krátkého dne. Kromě teplot je náročná také na vláhu.
Sója nesnáší půdy těžké, kyselé a zamokřené. Velmi vhodné jsou půdy s neutrální půdní reakcí, střední, humózní, výhřevné s dostatkem živin. Vysoká je spotřeba dusíku , hradí ji částečně prostřednictvím hlízkových bakterií. Sója ukončuje vegetaci koncem srpna a v první polovině září. Ve vyšších a chladnějších polohách později. Sklizeň probíhá za plné zralosti, kdy listy žloutnou, usychají a opadávají.
Semena jsou odrůdově zbarvená a tvrdá.
Středně raná odrůda s dobrým zdravotním stavem a spolehlivým výnosem.
Glycine max (L.) MEER. / Sója obyčajná
HTS cca 150 g
Balení 7,00 gram