Je to přírodní protizánětlivý lék a pěstování zelených listů koriandru ze semen je jednoduché.Jestliže trpíte nějakým zánětlivým onemocněním jako je artritida, autoimunitní poruchy, srdeční nemoci, únava, záněty střeva a jiná vysilující onemocnění, pak čerstvé zelené listy koriandru, je přírodní řešení právě pro vás a vaše zdraví. Západní kultura koriandr zatím nedocenila.
Koriandr obsahuje mnoho rostlinných živin a vitamínů. Byl starověkými kulturami používán při špatném trávení či jiným zažívacím poruchám a nedávná studie potvrdila, že tato bylinka opravdu pomáhá při onemocnění žaludku. Dr. James A. Duke, Ph.D., vysloužilý botanik z USDA a autor “Příručky léčivých bylin”, tvrdí, že pití šálku čaje z koriandru může napravit jakoukoliv formu žaludečních potíží
Koriandr má v sobě dvě specifické sloučeniny známé jako cineol a kyselina linoleová a obě tyto substance mají anti-artritické a antirheumatické vlastnosti. Další látka, kterou koriandr obsahuje, je známá jako dodecenal a je dvakrát tak silná v léčbě infekcí a vymýcení škodlivých mikrobů z těla, než antibiotikum.
Tato jednoletá bylina koriandru je velmi nenáročná na pěstování. List koriandru má svéráznou nasládlou pronikavou vůni. Nať koriandru je známá také jako čínská petržel. Koriandr se používá v asijské kuchyni do omáček. Zkuste to i vy a pěstujte si koriandr klidně v květináči za oknem.
Pěstování koriandru na zahradě? Jen vysejte semena a máte vždy čerstvé zelené listy hned ve vaší kuchyni. Při výsevu a na začátku růstu bylinku zalévejte, později v létě má raději sucho.
Konzumace několik polévkových lžic sekaných listů koriandru denně (například v syrovém pestu), nebo i sušený je vynikajícím prostředkem při očistě od těžkých kovů jako je rtuť, arzenik a olovo, které se hromadí v tkáních z životního prostředí a jídla.
Po každodenním užívání, nebo přidávání koriandru do salátů, smooties nebo jen na brambory jako ozdoba - zmírníte svou artritidu.
Čerstvé listy koriandru jsou nejlepší. Kdo trpí chronickými zánětlivými potížemi, koriandr je výtečným prostředkem pro léčbu, protože mírní záněty a má jedinečné antioxidační vlastnosti.
Rozmixovat zelené čerstvé části do denního smoothies (syrový koktejl z ovoce a zeleniny)
Koriandr můžete přidávat do svých ovocných a zeleninových šťáv, posypat jím salát a jiná jídla. Nasekaný koriandr chutná skvěle v čerstvé salse, pomazánkách a zálivkách na saláty.
Drcená semena koriandru se v kuchyni odedávna používají jako koření do mas a salátů, stejné použití mají i mladé listy.
Koriandr setý je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých, planě rostoucí ve Středomoří, odedávna pěstovaná v Indii a v Egyptě.Jednoletá bylinka, která se pěstuje hlavně pro zelené listy i semena. Zelené listy čerstvého koriandru vypadají jako hladkolistá petržel. Vůně je ale odlišná, a chuť nezaměnitelná. Tato bylinka chutná lehce štiplavě. Semena se používají hlavně jako koření k nakládání hub a zeleniny, jsou klasickou přísadou koření do perníku. Jako koření se uplatní v receptech thajské, indické i mexické kuchyně. Semena jsou vhodné do polévek, luštěnin i zeleninových salátů. V našem eshopu nemáme jen koriandr, ale i velký výběr salátů a jiné listové zeleniny - rajčata i papriku
Coriandrum sativum L. / Koriander siaty