Řeřicha zahradní přivolává jaro. Je první čerstvou bylinkou, kterou po zimě můžeme obohatit jídelníček. Jako všechny rostliny z rodu brukvovitých má řeřicha mírně nahořklou a jemně palčivou chuť, což ji činí pikantní. Řeřichu sejeme také i proto, že to je nejrychleji rostoucí zelené kuchyňské koření.
Řeřicha zahradní je bylinka, která se dá pěstovat kdekoliv a vyroste vám už za pár dnů. Je velmi zdravá a je výborná v kteroukoli roční dobu a nejvíce ji uvítáme v zimních měsících, kdy už nám začíná chybět mnoho vitamínů. Rychle vyroste a má široké využití.
Řeřicha obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, které nám chybí obzvlášť právě v zimním období. Má také léčivé účinky, například působí jako přírodní antibiotikum. Proto ji zkuste vypěstovat třeba doma za oknem.
V prodejně nebo na eshopu najdete semena
Nabízíme hned 3 druhy řeřicha zahradní Dánská a Řeřicha setá Mega a Bio řeřicha,takže stačí vybrat a můžete vypěstovat během pár dnů zelené lístky, které jsou plné vitamínů a které jíte syrové a používají se podobně jako pažitka.
Řeřicha setá je rychle klíčící a rostoucí bylina, kterou lehce vypěstujete i u vás doma na okně. Řeřichu sejeme také i proto, že to je nejrychleji rostoucí zelené koření.
Pěstování řeřichy je jednoduchá záležitost, není zapotřebí ani zeminu. Řeřicha nám vyroste i v obyčejné vatě, kterou dáme do misky nebo na tácek a navlhčíme ji. Klíčem úspěchu je umístit misku nebo tácek na místo s dostatkem světla a tepla. Na vatu nasypeme semínka řeřichy zahradní a každý den "zaléváme", aby vata zůstala stále vlhká. Bylinka vyroste už za týden.
Takže vidíte -nasadíte, za pár dnů posvačíte a můžete celou zimu sadit stále dokola a dokola.
Pro opravdové milovníky nabízíme v naší prodejně na Měšťanské i balení řeřichy seté ve výhodném balení 50 gr. pouze za 40 korun
Je to rychlá zásobárna vitamínů a dalších prospěšných látek hlavně přes zimu a v předjaří. Je to vyloženě vitamínová bomba, kterou si vypěstujeme během pár dní. Obsahuje velké množství vitamínů A a C, beta karoten, B1 (thiamin), dále minerály draslík, hořčík, železo a vápník.Podle odborníků chrání organismus proti některým nádorovým onemocněním. Podporuje totiž vznik antioxidantů v krvi a právě tyto látky v těle tlumí negativní účinky volných radikálů, jež poškozují buňky a mohou vyvolat rakovinové bujení.
Řeřichu můžeme použít jako součást detoxikační kůry. Díky poměrně bohatě zastoupenému draslíku působí močopudně, čistí tak naše ledviny a patří do skupiny bylin a zeleniny o kterých říkáme, že čistí krev. Tento blahodárný účinek je navíc posílen zmíněnými antioxidanty, řeřicha je tak tou pravou rostlinou pro čistící kůry a posílení imunitního systému.
Řeřicha je ceněná jako bylina-zelenina, prospěšná našim ledvinám a močovým cestám. Zbavuje tělo toxických látek a eliminuje mikroorganismy způsobující záněty. Je tedy vhodné ji pravidelně konzumovat, pokud trpíme častými záněty močového mechýře nebo ledvin, a to jako prevenci i pro léčbu již rozvinuté infekce. Jejich léčivých účinků lze využít také v případě nachlazení a nemocí dáchacích cest. Pomáhá léčit kašel a stimuluje náš imunitní systém v boji proti původci nákazy.
Další její výhodou je příznivé působení na naše trávení. Řeřicha podporuje produkci trávicích šťáv, povzbuzuje činnost žlučníku a jater, proto je dobře ji přidávat do tučnějších a těžkých jídel. Ulehčí nám jejich trávení a zabrání případným pocitům těžkosti po jídle.
Mladé a křehké rostlinky řeřichy mají podobnou chuť jako ředkvička, jsou tedy výborné čerstvé, rozložené na chlebu s máslem nebo sýrem
-podporuje činnost žaludku a jater
-podporuje trávení tučných jídel
-má antioxidační účinky
-působí jako přírodní antibiotikum – používá se při zánětech močového měchýře
Mladé a křehké rostlinky řeřichy mají podobnou chuť jako ředkvička- jemnou pikantní a používá se podobně jako pažitka - jsou tedy výborné čerstvé, rozložené na chlebu s máslem nebo sýrem
Nebo je vhodná do pomazánek, na posyp brambor, do nádivek, do míchaných vajíček a paštik. Však vy už něco vymyslíte
Velice jednoduchý recept z řeřichy. Budeme potřebovat pouze lučinu, řeřichu, celer a smetanu. Lučinu smícháme se smetanou a vmícháme nadrobno nasekané lístky řeřichy, poté přidáme nastrouhaný celer. Ochutíme solí a pepřem a podáváme s čerstvým pečivem.
Natvrdo uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na větší kusy.
Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky a připravíme si očištěnou a omytou řeřichu a kerblík. Na dobrém oleji opražíme semíka slunečnice a poté necháme ochladit. Na dochucení ocet, pepř, sůl a podle potřeby cukr. Smícháme, zakápneme dobrým, třeba ořechovým olejem, navrch přidáme vejce a podáváme. A další hledejte už sami
Tagy: Řeřicha zahradní setá a její využítí v kuchyni