Polníček neboli Kozlíček polníček a recept

Posted by Milka 03.03.2018 0 Comment(s)

Polníček a recept na salát

 

Zdravý otužilý salát, který má křehké listy a velmi jednoduše si ho vypěstujete i doma v truhlíku nebo za oknem.  Pokud vysadíte na zahradu budete překvapení jak moc odolává mrazu.Určitě ho vyzkoušejte a nemusíte draze kupovat v obchodních řetězcích.

Kozlíček polníček je méně známá listová zelenina, používaná jako salát nebo přízdoba k jídlům. Obsahuje velké množství minerálních látek a vitámínů. Má uklidňující vliv na nervovou soustavu. Zlepšuje činnost srdce a stav cév a posiluje obranyschopnost organismu

 

Polníček a jeho pěstování

 

Polníček sklízíme narozdíl od jiných salátů sklízí hlavně na podzim a velmi brzy na jaře, protože celou zimu vydrží na zahradě. kdykoliv můžete sklidit během zimy a vtom je jeho vyjímečnost, protože i v zimním období nám může poskytovat důležité vitamíny.

 

Kozlíček polníček se sbírá nebo pěstuje pro své listy, které mají jemně nasládlou, oříškovou chuť. Listy polníčku jsou šťavnatější a mají vyšší nutriční hodnotu než běžně rozšířený hlávkový salát.. Obsahují velké množství vitaminu C a A, kyseliny listové, dále vitaminy B1, B2, E, rutin, draslík, železo, vápník a hořčík.

Připravují se z něj saláty, špenát, polévky i nápoje. Jeho konzumace se doporučuje jako lék na oslabenou imunitu a při stresu (díky hořčíku, který zvyšuje odolnost nervové soustavy) a je vhodný pro lidi s onemocněním ledvin.  Polníček je příbuzný kozlíku lékařskému, to znamená že ho můžeme považovat skoro za bylinku.

 

Salát z polníčku 

 

Chuť polníčku vyniká hlavně v jednoduchosti. Jednotlivé  listy chutnají dobře s máslem a chlebem, stačí přidat jen pár surovin a je salát - např.:

 

Polníček s vejcem

Očištěný polníček natrháme, přidáme cibulku, sůl, na plátky nakrájené vajíčko natvrdo, promícháme a zalejeme lehce olivovým olejem.

 

 

Jednoduché, a v zimě máte chutný čerstvý salát, který dodá vašemu tělu potřebné látky a vitamíny.

 

 

Valerianella locusta Betcke / Valeriánka polná

 

LARGED LEAVED

Odrůda se středně zelenými, oválně prodlouženými listy.

Balení  2,00 gram