Která z nás je nejkrásnější?

Posted by Milka 20.01.2016 0 Comment(s)

Kdo rozhodne o tom, která z  tykviček je nejkrásnější?

 

     Jedna je zajímavější než druhá, to uvidíte sami až si vklidu prohlédnete celou naši nabídku.  Můžete vybrat podle barvy - bílé, žluté, dvoubarevné nebo podle tvarů - kačenky, kouličky, oválky, dokonce tvar galaxie. Z některých mohou  vyrůst skoro až umělecké díla.            A váš byt, terasa nebo zahrada dosáhne najednou úplně jiný rozměr. Umělecké dílo za pár korun a určitě  budete mít originál.

 

Pěstování dýní  

je velmi nenáročné  a sklizeň bývá překvapivě velká. Nemají nějak výjimečně chutnou dužninu, (musím přiznat, že to také není jejich hlavní účel),ale o to zajímavější je jejich vzhled.

Okrasné dýně se pěstují především na záhonu, ale v poslední době zákazníci informují, že většího výnosu a lepších barev dosahují při pěstování, kdy se okrasné tykvičky mohou pnout po plotě, pergole, nebo nejrůznějších konstrukcích které vytvoříte. Šetří to místo na zahrádce a navíc to působí velmi pěkně. Okrasné tykvičky už jako rostliny mají dekorativní, husté listy a květy, a když se na sklonku léta začnou vybarvovat plody, slouží jako dokonalé okrasné rostliny. Mrzí vás že nemáte zahradu, jen balkon?  Klidně vysaďte do květináče - okrasné dýni stačí i větší nádoba

     Semínka vysévejte až v polovině května, tykve jsou náchylné na mráz.Milují slunce, čím víc slunce a světla, tím pestřejší a barevnější tykvičky vypěstujete. Teď jen vybrat u nejkrásnější.
 

Sklizeň a sušení

     Okrasné dýně lze sklízet v září i říjnu. V době kdy sklízíme, měly by být dobře vyzrálé. Poznáte to hlavně podle slupky. Slupka zralých plodů je velmi tvrdá, již se neleskne, a na stonku se tvoří malé suché praskliny a postupně zasychá. I dobře zralé dýně by však mohly začít plesnivět, kdyby byly ihned po utržení uskladněny na vlhkém místě. Je potřeba je nechat doschnout na sluníčku, aby na ně nepršelo – podle počasí nejlépe týden.

     Při sušení je občas obracejte, nejdéle vydrží na vzdušném místně. Aby okrasné tykvičky vydržely celou zimu, pomáhá také ponechání delší stopky (ranka po ní je vstupní branou pro různé mikroorganismy, které spustí rozklad) a vyzkoušejte usušené tykvičky přestříknout bezbarvým lakem.

 Mrkněte prosím na celou naši nabídku okrasných tykviček