Celer celer celer už to vypuklo

Posted by Milka 20.01.2016 0 Comment(s)

 

Celer, který vytváří bulvy je asi to první, co už můžete začít vysazovat, protože celer bulvový má velmi dlouhou vegetační dobu - asi 150 dnů.

Takže kdo miluje vlastní celer, ten musí začít UŽ UŽ v lednu. V našem eshopu nabízíme 3 výborné  a velmi kvalitní a osvědčené odrůdy celeru. Jsou to celery, které vytvářejí obrovské bulvy a jsou čisté, bez těch antokyanových skvrn a dokonce, když se rozříznou, tak ani nemají tendenci vytvářet takovou tu vnitřní dutinu.

 

Výsadba a pěstování

 

semeno celeru je velmi jemné, a tak  semínka musíme vysévat pouze na povrch a  snažit se aby výsev byl co nejřidší, protože pokud  jsou rostlinky hustě zasety. může dojít k padání klíčících rostlin. To je velká chyba, která se částečně dá omezit právě řídkým výsevem. Chce  to trošku trpělivosti, protože celerové semínko je velice jemné, ale myslím si, že výsevy a vůbec vypěstování si vlastních sazenic, je obrovskou radostí a že nás to už k tomu jaru určitě přiblíží. Je s tím práce..... ale ten výsledek. Takže  vřele doporučuji, abychom se do toho pustili. Nejlépe již tento nebo jiný lednový den.

Celer klíčí 2 až 3 týdny v teplotě kolem 15- 20 stupňů. Po vzejití jsou semenáčky velice drobné a je potřeba je přepíchat - rozsadit asi na vzdálenost 3x2 cm a nechat zesílit. Silnější sazenice postupně přesazujeme do kelímků nebo sadbovačů. 

Dlouhou vegetační dobu zkracujeme předpěstováním, ale sazenice nemusíte nutně pěstovat v obýváku. Pro předpěstování je vhodný i skleník, kde teplota neklesne pod 10 stupňů a kde je dostatek světla.Na záhony vysadíme celer bulvový až po polovině května. Pokud máte pařeniště, kde je zem vyhřátá, můžete sázet i dříve, ale pod sklo. Má-li sazenice více než 3 listy, můžete přebytečné vnější lístky celeru odstranit. Sázejte pečlivěm tak aby srdéčko nebylo  "utopené" v zemi.

 

Recepty

Halušky se zelím a falešným "špekem" jsou inspirované Biokuchařkou Hanky Zemanové a jsou výborné: potřebujeme 1 větší celer (špek) a 1 balíček uzeného tempehu. Jak na špek? Nejprve nakrájejte celer i tempeh na kostičky a šup do pánve do oleje. Dostatečně osolte a společně smažte, dokud celer nezměkne a nebude vypadat jako kousky vypečené slaniny. No a pak už jen připravte halušky a zelí dle vaší chuti. A jestli to nebude výborné, tak mi napište - protože jsem zatím nepotkala nikoho takového.